☆☆☆☆☆ 4,9 av 5,0 stjärnor

Handgjort för dig

Tillverkat i Sverige

Sök

Section

Guide: Mattor

En matta som ramar in matgruppen gör upplevelsen komplett. De bidrar med värme, färg och ger ett intryck av en helhet. Däremot kan en underdimensionerad matta försvinna i rummet och skapar en rörig känsla. Och en för stor matta kan istället ta över för mycket. Vår mattguide nedan hjälper dig att hitta en matta i rätt storlek.

Matta till ett runt bord

Ett av de vanligaste misstagen vi gör när vi köper en matta till matgruppen är att endast räkna på matbordets mått, och glömma bort stolarna. Då blir mattan oftast alldeles för liten och hela matgruppen kan kännas trång. Dessutom är det irriterande när stolarnas bakben fastnar i mattkanten eller när mattan bubblar sig så att man snubblar över den.

Section

Att tänka på när du väljer matta till ett runt bord

- En liten matta under matbordet (40 cm från bordskant till mattkant) gör att stolarna inte kan dras ut helt utan att fastna i mattkanten.

- En mellanstor matta under det runda matbordet (60 cm från bordskant till mattkant) gör att alla stolar kan dras ut och ändå stå med alla ben på mattan. Dock är det inte mycket marginal kvar till mattkanten.

- En stor matta under det runda matbordet (80 cm från bordskant till mattkant) gör att alla stolar kan dras ut helt och ändå ha marginal till mattans mattkant. Det ger en fin inramning av matgruppen.

Section

Matta till ett rektangulärt matbord

Precis som vid runda bord så rekommenderar vi att du väljer en matta som är så stor att man inte fastnar i mattkanten när man drar ut stolen och ska sätta sig. En matta som har en god marginal utanför stolarna ramar in och ger matplatsen en helhet utan att den kännas trång. Räkna med ett avstånd på 40-80 cm från bordsskivans kant till mattans kant. Vår standardbredd på matta till våra bord är därför 230 cm (vår mest sålda rektangulära matbord är 100 cm breda).

Section

Att tänka på när du väljer matta till ett rektangulära bord

- Mattan bör sticka ut 40-80 cm även på kortsidorna. Om ingen stol ska stå på kortändan mer än vid speciella tillfällen så kan man välja det kortare alternativet. Ska däremot kortsidan vara en ordinarie matplats bör mattan sticka ut lika mycket från bordets kant som på långsidorna.

Section

Storleksguide

Nedan kan du se hur stor din matta bör vara i förhållande till bordets diameter eller längd.

Section