☆☆☆☆☆ 4,9 av 5,0 stjärnor

Handgjort för dig

Tillverkat i Sverige

Sök

Om våra möbler

Vi tillverkar möbler i rustik stil och du kan måttbeställa kryssbord, matbord, runda bord, tv-bänkar, sittbänkar, hyllor med mera hos oss. Möblerna vi tillverkar kännetecknas av det massiva materialet och det rustika utseendet. Möblerna vi tillverkar själva efter dina önskemål lägger vi ned mycket tid och omsorg på för att skapa en fin möbel till dig. Detta tillsammans med att möblerna är tillverkade i trä som är ett levande naturmaterial gör varje möbel unik.


Val av storlek och färg

Möbeln kan beställas i valfri storlek, valfri betskulör/svart färg/vit färg, flera olika benställning och två tjocklekar på skivan. Kontakta gärna oss om du inte hittar den storlek du söker i webbutiken. Möblerna är handgjorda och små avvikelser kan förekomma vad gäller möbelns längd och bredd (max 1-2cm).


Material

Möbelns skiva tillverkas av stavlimmat limträ (gran, furu eller ek beroende på dina val) som ger en härlig träkänsla. Gran ger den rustikaste möbeln likt ett gammaldags slagbord med kvistar, kådfickor och tydliga skarvar, följt av kvistfri furu och ek. Limträ är samma material som ofta används i bärande konstruktioner i hus. Limträ håller formen bra och är hårdare och tåligare i jämförelse med till exempel traditionella plankor. Benställningen är gjord av massivt limträ av kvistfri furu eller ek beroende på dina val. Varje möbel har sin egen karaktär där synliga sprickor, kvistar (kvistar gäller gran, enstaka kvist kan finnas i furu och ek), märken eller andra ojämnheter är en del av möbelns charm. Dessa kan förekomma vid leverans eller bildas senare. Den första tiden efter leveransen kan träet släppa kåda från enstaka ställen. Det upphör efter en tid och du kan ta bort det när det stelnat eller ta hjälp av vanligt smör eller matolja på en tygbit, enkelt och miljövänligt.


Bearbetning

Möbelns skiva är först putsad med slipmaskin och därefter borstad för att få en rustik och tydlig trästruktur. Träets ådring ger bordet dess unika karaktär och känsla. Rustika detaljer som vi bedömer försvårar skötsel och rengöring fylls med en hård och tålig fyllnadsmassa innan slipning. Det kan handla om tex skador i trästrukturen, skarvar, kvistar (främst gran) samt kådspringor (främst gran)


Ytbehandling

Efter bearbetningen behandlas möbeln för hand med någon av våra betskulörer eller någon av våra hårdvaxoljor. Vilken behandling det blir avgörs av dina val vid beställningstillfället.


Betsbehandling:

Består av valfri vattenbaserad bets som efter mellanslipning förstärks med ett slitlager. Slitlagret består av 2 behandlingar med halvblank eller matt klarlack. Ett tillval är möjligheten att få det vi kallar för “förstärkt slitlager”. Då behandlar vi bordet 2-3 ggr ytterligare med klarlack. Som avslutning innan kontroll och leverans poleras bordet. Behandlingen ger en mycket lättskött och avtorkningsbar yta


Hårdvaxoljebehandling:

Består av hårdvaxolja i valfri kulörton alternativt ofärgad som efter torkning och kontroll poleras. Hårdvaxolja tränger ner djupt i träet och ger en tålig och lättskött yta. Daglig rengöring sker lämpligen med en mild lösning av linoljesåpa och vatten. När ytan

blir sliten och känns torr och sträv kan den slipas med fint slippapper. Avlägsna allt slipdamm och applicera ett nytt lager Hårdvaxolja.


Underhåll och skötsel av trämöbler som vi själva tillverkar

Vi har noggrant valt ut material och behandlingar av våra möbler som ger en praktisk användning med lättskötta ytskikt. Möbeln behöver ej underhållas speciellt ofta. En månad efter leverans av din trämöbel är ytbehandlingen som vi gjort av din möbel fullt genomhärdad och har uppnått sitt fulla skydd. Vi rekommenderar att du använder underlägg, speciellt viktigt är detta den första månaden. Tänk på att vara försiktig med spritstänk och stänk från lösningsmedel, tex handsprit. Detta kan skada ytbehandlingen. Intorkat kaffe och rödvin är andra exempel på vätskor som kan ge märkbara spår (beroende på nyans på bordet) Om detta händer så räcker det oftast att bättringsbehandla bordet med den medföljande bättringsfärgen.


Betsbehandlad möbel:

Daglig rengöring sker lämpligen med en mild lösning av linoljesåpa och vatten. Tips: Ha en sprayflaska med blandningen stående på diskbänken. Beroende på hur mycket möbeln används och torkas av behöver skivans yta underhållas med vattenbaserad golvlack, detta eftersom lacklagren slits med tiden. Tvätta möbeln med målartvätt, matta ner ytan lätt med ett fint slippapper, skölj av noga och stryk på ett eller flera lager vattenbaserad golvlack. Följ instruktionerna på den produkten som du använder. Beroende på hur slitet ditt bord är och vilka förväntningar du har på resultatet kan en omslipning av bordet vara aktuellt. Då blir det som nytt igen!


Hårdvaxoljebehandlad möbel:

Daglig rengöring sker lämpligen med en mild lösning av linoljesåpa och vatten. Tips: Ha en sprayflaska med blandningen stående på diskbänken. När ytan blir sliten och känns torr och sträv kan en behandling med ny hårdvaxolja vara aktuellt. Tvätta möbeln med målartvätt, matta ner ytan lätt med ett fint slippapper, skölj av noga och applicera ett nytt lager Hårdvaxolja. Följ instruktionerna på den produkten som du använder. Beroende på hur slitet ditt bord är och vilka förväntningar du har på resultatet kan en omslipning av bordet vara aktuellt. Då blir det som nytt igen!

Hos oss kan du köpa samma hårdvaxolja som vi använt vid tillverkningen av din möbel och även linoljesåpa för daglig rengöring. Beroende på hur slitet ditt bord är och vilka förväntningar du har på resultatet kan en omslipning av bordet vara aktuellt. Då blir det som nytt igen!


Omslipning

Möbelns skiva går att slipa om eftersom den består av massivt trä. Vid en omslipning kommer den till och med att bli ännu jämnare och charmigare. Efter att du slipat skivan helt trären kan du sedan välja vilken behandling du vill. Vi erbjuder omslipning av skivan om du inte vill göra det själv.


Bordet är rejält och tåligt och kommer hålla i många år framöver. Var ändå försiktig när du placerar varma, fuktiga, hårda eller vassa föremål som kan skada ytan på din möbel. Vi rekommenderar att du använder underlägg, speciellt viktigt är detta den första månaden


Underhåll och skötsel av våra stolar

Våra stolar levereras av Rowico AB, för skötselråd hänvisar vi till deras hemsida

Rowico, klicka här